Slatine

Geografski položaj

Slatine, tradicionalno ribarko selo, nalazi se na sjeveroistočnoj strani otoka Čiovo u centralnoj Dalmaciji. S kopnom povezuje ga most udaljen 7,5 km, a samo 1 nautička milja odvaja ga od splitskog polutoka na istoku. Jedino su selo na otoku koje administrativno pripada gradu Splitu.
Iako nije pošteđeno od nekontroliranog urbanog širenja, još uvijek nudi šarmantan spoj starog i novog i idealan je za miran odmor, ali istovremeno nije daleko od glavnih turističkih destinacija. Blizina splitskog aerodroma (15 km), autobusnog kolodvora (7 km), trajektne luke, željezničkog terminala (35 km) I A-1 autoceste putniku široko otvara vrata u malo selo.

Povjesne znamenitosti

Crkvica Gospe od Prizidnice je kulturno povijesni dragulj Slatina. U 16. stoljeću sagradili su ju pustinjaci katoličke crkve na liticama u harmoniji kamena, mora I šume.

 

Svakako vrijedi posjetiti I župnu crkvu Blažene Djevice Marije sa svojim elegantnim zvonikom koji datira s početka 17. stoljeća. Orginalna oltarna slika iz 14. stoljeća I ostaci starog drvenog raspela pripisuju se kao dijelo Paola Veneziana. Ako imate sreću I naletite na nedjeljnu misu, možete uživati ćete u slušanju mjesnog crkvenog zbora koji pomaže u bogoslužbi. U neposrednoj blizini crkve nalazi se osnovna škola – međunarodna Eko škola. Kamena zgrada je otvorila svoja vrata 1913. godine I 2013. će se slaviti 100.-ta obljetnica postojanja. Tu možete posjetiti malu etno zbirku, zbirku Jadranskih školjki, te mali botanički vrt sa zbirkom mediteranskog bilja.
U samoj jezgri sela nedaleko od škole nalazi se stara zgrada, kućica, izgrađena na tradicionalan način iz lokalnog vapnenca, okružena s tipičnom suhozidnom strukturom. Sačuvala se kao karakterističan element nacionalne kulturne baštine.
Slikovita stara luka na svojim vezovima još uvjek čuva više od 150 godina stare gajete, drvene brodove, koje su godinama koristili domaći ribari.

Slobodno vrijeme

Prošetajte po slikovitom selu, popijte jutranju kavu na terasi domaćeg bara Lanterna i uživajte u prekrasnom pogledu na Kaštela i Split. Stanite na ručak ili večeru u Mali porat, restoran uz samo more. Uživajte u dobroj domaćoj hrani, svježim morskim delicijama ili naručite koji od brojnih lokalnih specijaliteta pašticadu ili peku... U dobroj hrani i domaćem vinu možete uživati i u ambijentu tipične dalmatinske konobe Dida. Oni, koji više vole dobru pizzu neka sjednu na terasu Kvadra i servirat će im se ukusno jelo iz krušne peći. Ako ne želite propustiti važne utakmice za vrijeme vašeg odmora, možete sjesti u kafić Mačak, u centru sela i uz čašu dobrog piva pratiti događaj na velikom ekranu. Uz večernju šetnju može vas pratiti pjesma Dalamtinskih klapa.
Ne propustite tradicionalne Ribarske noći, uživajte u domaćoj hrani, piću i plesu...
Šarm očuvane izvorne prirode kojim selo odiše oduševit će svakog posjetitelja. Slijedite put, koji vas vodi prema rtu otoka. Mali puteljci i staze dovest će Vas do skrivenih krajeva borove šume i malih uvalica. Stjenovite i kamene plaže pretvore se u prirodni biser, prekrasnu šljunčanu plaža Kava na samom kraju otoka.

Lijepo uređeni putevi pogodni su i za one koji vole bicikl. Biciklirajte prema maloj crkvici Gospe od Prizidnice (2 km), prema gradu Trogiru (8 km) a oni malo drskiji mogu čak na drugu stranu otoka do Okruga Donjeg ( 15 km). Iskoristite prekrasne dane i iznajmite brod. Upoznajte lice Čiova, Splita, Trogira s morske strane. Istražite one skrivene otoke u neposrednoj blizini (Fumija, Kraljevac) ili, iskusniji one malo udaljenije i poznate Šoltu, Hvar, Brač... Avanturisti možete u Slatinama iznajmit kajake i čak veslati oko otoka Čiovo. Netaknutu prirodu otoka možete doživjeti i na uzbudljivoj Quad i Buggy turi koja kreće iz obližnjeg mjesta na vrhu otoka.
Slatine su vrlo prikladna destinacija za obitelji. Djeca se mogu igrati i uživait na lijepom dječjem igralištu u samoj blizini plaže, gdje se nalazi i nogometno te košarkaško igralište.
Redovna brodska linija Bura Line povezuje Slatine sa Trogirom i Splitom.
Česte su i autobusne linije prema Trogiru.

Ostali sadržaji

U selu se nalazi mala tržnica gdje možete od domaćina kupiti domaće proizvode te svježe povrće i voće. Za osnovne namirnice postoji mali dućan, a za veće kupovine savjetujemo odlazak u Trogir.
Također se u Slatinama nalazi ambulanta. Stomatologa, ljekarnu ili veterinarsku ambulantu morate posjetiti u Trogiru.
U pošti možete pored svih poštanskih usluga promijeniti novac te obaviti direktne pozive u inozemstvo.
Prvi bankomat nalazi se u Trogiru.

 

O nama

Turistička agencija Portal nalazi se u centru povijesnog grada Trogira, na njegovoj uvijek vedroj i prepunoj rivi. ...

O nama

Osim ponude na našoj web stranici gostima smo u mogućnosti ponuditi i ostale zanimljive turističke usluge...

Poslovni kutak

Ukoliko želite Vaš apartmanski objekt prezentirati u ponudi privatnog smještaja naše agencije, molimo Vas da...

povijest

Tragurion, danas Trogir, kao naselje utemeljili su grčki kolonisti, trgovci matične Isse (Visa) tijekom III. st. pr....

Vrijedno vidjeti

Trogir je prepun stvari koje treba vidjeti, ovdje ćemo navesti one koje mi mislimo da ne smijete propustiti....

O Hrvatskoj

Hrvatska je doista jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog tisućgodišnjeg niza...

Vrijedno vidjeti

U Hrvatskoj, gdje se Sredozemno more, planina i Panonske ravnice stapaju u jedinstven sklad prirodnih ljepota, u roku od samo...

Korisne informacije

Ovdje ćete naći popis stvari koje je korisno znati kod dolaska u Hrvatsku...

Događanja u Trogiru

Le strade di Trogir sono vivi con molti eventi culturali per tutta l'estate. Tutti i visitatori di Trogir si trovano qualcosa per...

Vremenska prognoza

Mapa

Na interaktivnoj mapi Trogira i okolice imate priliku vidjeti najzanimljivije stvari koje smo izdvojili za Vas...

Uvjeti i odredbe

Na ovom linku možete pronaći sva prava i obveze, kako gosta tako i agencije....

Česta pitanja

Za Vas smo napravili popis odgovara na pitanja koja će Vas najviše zanimati....

Kako rezervirati

U ovom djelu imate priliku pročitati kako izvršiti rezervaciju, o načinima plačanja i o općim uvjetima...