Vi ste ovdje: home > Hrvatska > Vrijedno vidjeti

 


TURIZAM

U Hrvatskoj, gdje se Sredozemno more, planina i Panonske ravnice stapaju u jedinstven sklad prirodnih ljepota, u roku od samo nešto više od sto km, možete naići na uzbudljivo različitie krajolike.

Jadran, s jednom od najrazvedenijih obala u Europi sa 1185 otoka i otočića, od kojih je samo 66 naseljeno, nesumnjivo je najpopularnije turističko odredište. Kontinentalna Hrvatska, međutim, također obiluje ljepotama: to je zemlja šuma, rijeka bogatih ribom, planinskih potoka i dubokih dolina Gorskog kotara, te veličanstvenih Plitvičkih jezera u Lici. To je zemlja zlatnog žita polja, hrastove šume i široke rijeke Slavonije i Baranje, zemlja malih sela, romantičnih dvoraca i kurija, slikovitih brežuljaka i vinograda Hrvatskog zagorja.

Najviše mogućnosti za putovanje i turizam, naravno, nudi ljetni turizam. Također možete uživati u blagodatima i seoskog turizma u mnogim selima u kontinentalnom dijelu  Hrvatske, kao i zdravstveni turizam u brojnim lječilištima, termalnih i mineralnih vrela, kao što su Varaždinske, Tuheljske, Stubičke i Krapinske toplice, Lipik , Daruvar ili Topusko u kontinentalnom dijelu zemlje, a duž obale: Lošinj, Umag, Opatija, Crikvenica, Hvar, Makarska, Vela Luka i Istarskim toplicama u Istri.

Ako
ste gurman i poznavalac fine hrane, ili jednostavno ukusne i zdrave hrane, zasigurno ćete još više uživati u Hrvatskoj. Još jedna atrakcija svakako vrijedna istraživanja su hrvatski vinski podrumi. Crvena vina su najbolja uz obalu - Teran, Cabernet i Merlot u Istri i Opolo, Plavac, Dingač i Postup u Dalmaciji. U obalnom području, proizvode se kvalitetna bijela vina, kao što su Pinot, Malvazija, Kujundzusa i Bijeli Muškat, dok kontinentalna Hrvatska proizvodi Traminac, Burgundac, Graševina i Kraljevina.

 
POPULARNE DESTINACIJE

Zagreb je živahna nova europska metropola koja ima dobro sačuvan svoj srednjoeuropski šarm, glavni grad Hrvatske, te njen politički, gospodarski, intelektualni i kulturni centar.

Istra je najrazvijenija hrvatska turistička regija, najbliža i najlakše dostupna iz Zapadne Europe, čiji krajolik može se usporediti s onom Toskane ili Provanse. Prvi stanovnici Istre bili su Histri, od kojih je Istra dobila ime. Brojni narodi i kulture, od rimskog doba do danas, ostavili su dokaze svojih kultura u arhitekturi, zidnom slikarstvu i bogatoj crkvenoj arhitekturi. Vinogradi i slikoviti gradići su se raspršili po cijeloj unutrašnjosti poluotoka.

Poreč je vjerojatno najposjećenije mjesto u Istri, poznato po hotelskim naseljima, Plava i Zelena laguna, te otočiću Sveti Nikola u blizini.
Rimska kolonija od 2. stoljeća prije Krista, Poreč je grad s očuvanim rimskim urbanim obrascem i brojnim jedinstvenostima rimskog doba, rane i kasne srednjovjekovne zgrade, najistaknutija je Eufrazijeva bazilika sagrađena u 6. stoljeću na mjestu starije bazilike iz 4. stoljeća i još ranije Maurov oratorij, od kojeg su sačuvani podni mozaici.

Rovinj je također poznato mjesto, s puno povijesnih sakralnih objekata i renesansnim i baroknim palačama. Stara jezgra nalazi se na poluotoku, prethodno otok je spojen sa obalom 1763.

Brijunski arhipelag sastoji se od dva velika i dvanaest manjih otočića uz zapadnu obalu Istre. Arhipelag je jedan od sedam nacionalnih parkova Hrvatske, bogat rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, uključujući i zoološki vrt park sa životinjama iz drugih klimatskih zona. Neki izvanredni primjeri rimskog i bizantskog nasljeđa mogu se naći na otocima.

Pula je drevni grad na južnom rtu Istre, poznat po 2.000 godina starom amfiteataru, jedna od svjetskih najbolje sačuvanih građevina takve vrste, i ostalim kulturnim spomenicima. Pula, najveći grad i luka u Istri, gospodarsko i upravno središte, privlačno je mjesto za provesti godišnji odmor za mnoge turiste, s oko 2.350 sunčanih sati godišnje.

Kvarner, ima nekoliko popularnih turističkih mjesta, od slavnog turističkog centra Opatije do Kraljevice i Crikvenice. Područje posjećuju turisti i zimi, zbog svoje blage klime i lake dostupnosti. Poklade, od siječnja do ožujka, posebno su zanimljive. Turisti koji žele doživjeti prirodu, svakako moraju posjetiti otoke, s njihovom dobro očuvanom florom i faunom.

Opatija je jedno od najpopularnijih mjesta na Jadranu. Nekada je to bilo omiljeno zimsko okupljalište Središnje europske elite i plemstva, poznato po svojim uređenim parkovima, malom botaničkom vrtu, brojnim restoranima
udobnim i elegantnim, kao i modernim hotelima.


Dalje prema jugu, Dalmaciji,vrhuncu Mediterana, koji pršti bojama, mirisima i oblicima, u nezaboravnom intenzitetu doživljaja prirode. To je područje dugih plaža, borove šume i povijesnih gradova Zadra, Šibenika, Splita, Trogira, Omiša i Dubrovnika, koji svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvatske. Otoci Brač, Hvar, Šolta, Korčula, Vis, Mljet i drugi, iako jednako očaravajući, svaki je jedinstven u svom karakteru.
Dalmacija je također poznata po dobrim vinima i prijateljski raspoloženim ljudima.

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj, a regionalni glavni grad Dalmacije, sagrađen unutar i oko povijesne Dioklecijanove palače koja potječe iz trećeg stoljeća, uključen u popis svjetske baštine UNESCO. Splićani, koji su posebno vezani za svoj grad i brdo Marjan - vidikovac, s ponosom će se pohvaliti da ne postoji drugo mjesto u svijetu kao što je Split.

Dubrovnik, srednjovjekovna aristokratska republika od 12.-19. stoljeća i najbolje sačuvan grad u zidnama na Mediteranu, jedan je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske i jedan od samo tri europska grada rangiran kao svjetska baštine nulte kategorije od strane UNESCO-a, koji Engleski pjesnik Lord Byron opisuje kao "biser Jadrana ". Očaravajući krajolik, uključujući i obližnje otoke, bezbrojne povijesne lokalitete, boje, oblike, mirise, toplina klime i ljudi ... pridonijet će nezaboravnom iskustvu.

Postoje mnogi lijepi otoci u Hrvatskoj, kao što su Korčula, rodno mjesto Marka Pola, Hvar, Brač, gdje je i jedna od najljepših plaža na Mediteranu - Zlatni rat -
koja je ujedno i raj za windsurfere. Otok Mljet koji se nalazi između otoka Korčule i Dubrovnika. Najposjećeniji su otok Krk, ali na Kvarneru i Cres, Lošinj, Rab, Pag ... Da spomenemo samo najpoznatije.

NACIONALNI PARKOVI

Hrvatska ima sedam nacionalnih parkova, ovdje su linkovi na neke od njih: planina Risnjak je nacionalni park, nalazi se relativno blizu obale, na području Gorskog kotara. Plitvička jezera nalaze se u kontinentalnom području Like, na pola puta između Zagreba i Šibenika. Ljepota netaknute prirode i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, bili su razlozi zbog kojih je područje proglašeno nacionalnim parkom 1949. i zašto je UNESCO Plitvička jezera stavio na popis svjetske prirodne baštine 1979. Kanjon Paklenice, koji se nalazi u blizini Zadra, također je zaštićen kao nacionalni park. Njegova dva 400 m duboka klanca spadaju među najimpresivnije erozije formacija u Europi. Paklenica je također poznata po svojoj flori i fauni. Rijeka Krka, vjerojatno najljepša od svih rijeka u hrvatskom kršu, također je i nacionalni park. Rijeka teče kroz kanjon, formirajući jezera, slapove i brzace.

Za više informacija o turizmu, posjetite web stranicu Hrvatske turističke zajednice.


Pozivamo Vas da otkrijete i uživate u ljepotama Hrvatske, blagoj klimi, kristalno čistom moru, toploj morskoj vodi, prekrasnim plažama, netaknutoj prirodi, u kombinaciji sa bogatom poviješću i kulturnom baštinom, ukusnim jelima i dobrim vinima, prije svega, toplim i prijateljskim ljudima.

 

O nama

Turistička agencija Portal nalazi se u centru povijesnog grada Trogira, na njegovoj uvijek vedroj i prepunoj rivi. ...

O nama

Osim ponude na našoj web stranici gostima smo u mogućnosti ponuditi i ostale zanimljive turističke usluge...

Poslovni kutak

Ukoliko želite Vaš apartmanski objekt prezentirati u ponudi privatnog smještaja naše agencije, molimo Vas da...

povijest

Tragurion, danas Trogir, kao naselje utemeljili su grčki kolonisti, trgovci matične Isse (Visa) tijekom III. st. pr....

Vrijedno vidjeti

Trogir je prepun stvari koje treba vidjeti, ovdje ćemo navesti one koje mi mislimo da ne smijete propustiti....

O Hrvatskoj

Hrvatska je doista jedinstvena, ne samo zbog svog kristalno čistog i plavog mora, nego i zbog tisućgodišnjeg niza...

Vrijedno vidjeti

U Hrvatskoj, gdje se Sredozemno more, planina i Panonske ravnice stapaju u jedinstven sklad prirodnih ljepota, u roku od samo...

Korisne informacije

Ovdje ćete naći popis stvari koje je korisno znati kod dolaska u Hrvatsku...

Događanja u Trogiru

Le strade di Trogir sono vivi con molti eventi culturali per tutta l'estate. Tutti i visitatori di Trogir si trovano qualcosa per...

Vremenska prognoza

Mapa

Na interaktivnoj mapi Trogira i okolice imate priliku vidjeti najzanimljivije stvari koje smo izdvojili za Vas...

Uvjeti i odredbe

Na ovom linku možete pronaći sva prava i obveze, kako gosta tako i agencije....

Česta pitanja

Za Vas smo napravili popis odgovara na pitanja koja će Vas najviše zanimati....

Kako rezervirati

U ovom djelu imate priliku pročitati kako izvršiti rezervaciju, o načinima plačanja i o općim uvjetima...