Nahajate se : home > Hrvaška > Trogir riviera > Slatine

 

Slatine

Geografski položaj

Slatine, tradicionalna ribiška vasica, nahaja se na severovzhodni strani otoka Čiovio v Centralni Dalamaciji. S kopnom otok povezuje most, ki je od Slatin oddaljen 7,5 km, a samo 1 Nm loči vasico od splitskega polotaoka na vzhodu. So edina vas na otoku, ki administrativno pripada Splitu.
Čeprav Slatine niso zaščitene pred nekontroliranim urbanim širjenejm še vedno nudijo spoj starega in novega, ter so idealne za miren oddih, a istočasno niso daleč od gavnih turističnih detinacij. Bližina letališča (15 km), avtobusne postaje (7 km), trajektnega pristanišča, železničnega terminala (35 km) ter A1 avtoceste obiskovalcem široko odpirajo vrata v majhno vasico.
Povijesne znamenitosti
Cerkvica Gospe od Prizidnice je Slatinski kulturno zgodovinski dragulj . V 16. stoletju so je  zgradili pustinjaki katoliške cerkve na skalah, v harmoniji gozda, kamna in morja.

gospe od prizidnice

Vsekakor se izplača obiskati župnijsko cerkev Blažene Device Mrije z njenim elegantnim zvonikom, ki datira v začetek 17. stoletja. Originalna oltarna slika iz 14. stoletja in ostanki starega lesenega raspela se pripisujejo Paolu Venezianu. Če imate srečo in naletite na nedeljsko mašo, lahko uživate v poslušanju vaškega cerkvenega zbora, ki pomaga v bogoslužju. V neposredni bližini cerkve se nahaja osnovna šola - mednarodna Eko šola. Kamnita zgradba je svoje vrata odprla leta 1013. in 2013 bo slavila stoto obletnico obstajanja. Tu lahko obiščete malo etno zbirko, zbirko Jadranskih školk ter majhen botanični vrt z zbirko mediteranskih rastlin.

V samem centru vasi, nedaleč od šole se nahaja stara zgradba, hišica, zgrajena na tradicionalen način iz lokalnega apnenca. Obdana je s tipično suhokameno strukturo. Ohranila se je kot karakteristični element zgodovinske vrednosti.

V slikovitem starem pristanišču so še vedno vezane 150 nlet stare gajete, lesene ladje, ki so jih leta koristili domači ribiči.

Prosti čas

Sprehodite se po slikoviti vasi, popijte jutranjo kavo na terasi domačega bara Lanterna in uživajte v prekrasnem pogledu na Kaštele in Split. Privoščite si kosilo ali večerjo v Malem poratu, restavraciji ob samem morju. Uživajte v domači hrani, svežih morskih delicijah ali izberite nekatere od lokalnih specialitet kot so peka, pašticada ... V dobri hrani in domačem vinu lahko uživate tudi v ambientu tipične dalmatinske konobe Dida. Kdor ima raje dobro pizzo naj prisede na teraso Kvadra. Postregli mu bodo z okusnim obrokom iz krušne peči.

Če želite v času vašega dopusta spremljati pomembne nogometne tekme lahko sedete v kavarno Mačak v centru Slatin in ob kozarčku dobrega piva spremljate dogodek na velikem ekranu.

Na večernem sprehodu Vas bo spremljala pesem dalmatinskih klap.Ne zamudite  tradicionalne Ribarske noči in uživajte v domači hrani, pijači in plesu. Šarm ohranjene, neokrnjene narave navdušuje vsakega obiskovalca. Sledite cesti, ki Vas vodi proti rtu otoka. Majhne stezice Vas bodo pripeljale do skritih zalivov, obdanih z  borovcema. Skalnate in kamnite plaže se spremenijo v prekrasno peščeno plažo Kava na samem robu otoka.

Lepo urejene poti so primerne tudi za kolesarjenje. Lahko kolesarite proti majhni cerkvici Gospe od prizidnice (2 km), proti mestu  Trogir (8 km) in celo na drugo stran  otoka do Okruga Donjega (15 km).

Izkoristite prekrasne dneve in najamite čoln. Spoznajte obraz Čiova, Splita, Trogira z morske strani. Raziščite skrite otoke v neposredni bližini (Fumija, Kraljevac), tisti bolj izkušeni  v vožnji s čolnom pa tudi bolj oddaljene otoke kot so Hvar, Brač ali Šolta.

Avanturisti lahko v Slatinah najamejo kajake in obveslajo otok Čiovo. Nedotaknjeno naravo otoka lahko doživite tudi na razburljivi  Quad in Bugby turi, ki se začne v bližnji vasi na vrhu otoka.

Slatine so zelo prikladna destinacija za družine. Otroci se lahko igrajo in uživajo na lepem otroškem igrišču v sami bližini plaže, kjer se nahajata tudi nogometno in košarkaško igrišče.

Redna morska linija Bura Line povezuje Slatine s Trogirjem in Splitom, prav tako so pogoste tudi avtobusne linije proti Trogirju.

Ostala ponudba

V vasi se nahaja majhna tržnica, kjer lahko od domačinov kupite domače proizvode ter sveže sadje in zelenjavo.  Osnovna živila lahko nabavite v  majhnem marketu, večje nakupe pa Vam svetujemo da opravite v Trogirju.

Prav tako se v Slatinah nahaja ambulanta. Zobozdravnika, lekarno ali veterinarsko ambulanto lahko obiščete v Trogirju. Na pošti lahko poleg vseh poštnih uslug  zamenjate denar ter opravite mednarodne telefonske klice. Prvi bankomat je v Trogirju.

 

 

O nas

Turistična agencija Portal se nahaja v centru zgodovinskega mesta Trogirja, na njegovi vedno vedri in polni rivi. Naša...

O nas

Poleg široke ponudbe namestite, enodnevnih izletov, storitev najema vozil vam v agenciji nudimo še številne dodatne...

Vremenska napoved

Mapa

...